Lennart och Karin delar med sig av miljonen

Hustrun Karin hindrade Lennart från att säga upp sin lott. Sedan kom miljonvinsten. Foto: Sabina Wixner

Det känns fint att vara med och bidra till något gott

Efter tio år blev Lennarts födelsedatum värt en miljon. Det firar han och frun Karin genom att dela med sig av slantarna åt barnen och svägerskan – som tillfrisknat från bröstcancer.

När Lennart, 68, fick vinnarsamtalet trodde han inte att det var sant.

– Jag dubbelkollade telefonnumret som hade ringt mig, och läste dragningslistan noggrant, innan jag kände mig säker, skrattar Lennart och berättar att han och hustrun Karin vunnit småsummor genom åren, och alltid skojat om att det bara är storvinsten som fattas.

– Men man tror ju aldrig att det ska hända. Jag har haft Datumlotten, med mitt eget födelsedatum, i tio år och funderat på att avsluta prenumerationen. Karin har alltid uppmanat mig att fortsätta, så den här miljonvinsten är hennes förtjänst!

Lennart och Karin, som ursprungligen kommer från Falun, blev Gävlebor för ett par år sedan. De ville flytta närmare barn och barnbarn och trivs mycket bra i sin nya hemort. Lennart gjorde lumpen som 17-åring och har jobbat hela sitt liv hos Försvarsmakten, där han ännu är verksam på deltid.

– Jag har alltid trivts med jobbet. I många år jobbade jag som insatschef på Livgardet i Stockholm. På den tiden pendlade jag mellan Falun och Stockholm. Nu jobbar jag med rekryteringsfrågor och arbetar hemifrån. Det fortsätter jag nog med tills jag blir 70, säger Lennart, som idag är 68 år.

Vinstpengarna blir en liten guldkant och en buffert för framtiden. Köket ska få en uppfräschning och så småningom ser Lennart fram emot att åka till sitt favoritresmål, Marocko.

– Jag har besökt landet många gånger, och skulle åkt dit i mars igen. Eftersom min reskompis blev sjuk ställdes resan in. Det var tur i oturen, några dagar senare stängde Coronapandemin gränserna.

Lennart säger att han och Karin inte är så mycket för att shoppa och slösa pengar. De ser istället en stor glädje i att ge.

– Det är roligt att kunna dela med sig. Våra tre barn ska få en slant, liksom Karins syster Monika. Hon har själv haft bröstcancer och blivit frisk, säger Lennart som valde Datumlotteriet just för att överskottet går till Prostata- och Bröstcancerförbundet.

– Det känns fint att vara med och bidra till något gott som i slutändan kommer alla till godo. Överskottet, som går direkt till cancerforskningen, redovisas varje år. Det känns bättre än att exempelvis spela på hästar.