Lyckohund: Nannes lott i Datumlotteriet består av hunden Ripleys födelsedag: 120509. Foto: Malin Bondeson

Lyckohund: Nannes lott i Datumlotteriet består av hunden Ripleys födelsedag: 120509. Foto: Malin Bondeson

Nanne Grönvall är ambassadör för Datumlotteriet.

Nanne Grönvall är ambassadör för Datumlotteriet.

Nanne Grönvall har valt hundens födelsedag som lottnummer

Ripley är vår bebis!

Nannes ögonsten Ripley är av rasen samojed.

Nannes ögonsten Ripley är av rasen samojed.

Nanne Grönvall är med i Datumlotteriet för dess viktiga ändamål. Och när den folkkära sångerskan skulle välja ett personligt lottnummer – sitt datum – så valde hon att hylla familjens ögonsten och tog samojeden Ripleys födelsedag.

 

Nanne Grönvall, 59, är en av Sveriges mest folkkära sångerskor. Hon har deltagit i Melodifestivalen inte mindre än 10 gånger och vann 1996 med låten ”Den vilda”. Sedan dess har artisten stått på scenen i otaliga produktioner, setts i ”Let’s Dance” och på teaterscenen i bland annat ”Snövit” och ”Rebecca” och har en självklar plats i svenska folkets hjärtan.

Nanne berättar varför hon valt sitt specifika lottnummer 120509 – det är för att hedra familjens älskade hund Ripley, av rasen samojed, som har betytt mycket för henne.

– Att ha ett husdjur ger en enorm kärlek. Han är vår bebis och när vi fick honom var det lite som att få småbarn igen, berättar Nanne.

Det var sonen Charlie som ville skaffa hund och då sångerskans make Peter är allergisk föll valet på just Samojed som är en allergivänlig ras. Peter fick även gosa och vara nära Ripley på kenneln för att säkerställa att Peter inte fick några allergiska reaktioner.

– Sedan, när valpen kom hem till oss, blev ingenting sig likt. Ripley blev vår bebis så när Charlie flyttade hemifrån så småningom förhandlade vi om umgänget och bestämde oss för att ha delad vårdnad om Ripley. Nu är Ripley på dagis på dagarna och när vi kör honom dit ylar han av glädje över att få träffa sin flock.

Nanne trodde det skulle bli svårt att lämna honom på dagis men om inte Ripley får komma dit blir han uttråkad och less och han är lika glad när hon hämtar honom på eftermiddagen.

– Han är lika överlycklig när jag hämtar honom, han har fått hänga med sina kompisar hela dagen och är redo att åka hem. Nu när han är nio år har han blivit lugnare men som valp var det som att ha ett litet barn hemma igen.  Vi fick gå ut med honom regelbundet och passa honom och han var väldigt vild som liten.

Polarhunden Ripley älskar kyla till skillnad från sin matte som älskar värme och när det är riktigt kallt vill han gå på långa promenader, något som Nanne inte är så förtjust i. Däremot när det är sommar och varmt vill han helst ta det lugnt och inte röra på sig för mycket. Typiskt då Nanne tycker det är perfekt väder för långpromenader.

– Rasen används som draghundar i Antarktis så han tycker det är toppen när kallt ute. Och han vill inte gärna ligga i vår säng för det blir för varmt under täcket. I stället ligger han på golvet så nära sängen han kan.

Ripley älskar också familjens katter som alltid följer med på kvällspromenaderna. Dagtid är det för mycket bilar och folk i rörelse för dem men kvällarna är lugna. Då går Ripley i spetsen och katterna följer efter honom.

– Ibland kan vi vara ute länge men de följer med hela vägen, så fint att se. Peter och jag är också tacksamma att vi får komma ut och röra på oss och vi går ut med Ripley tre gånger om dagen varav en av de stunderna är minst 1,5 timme så vi får verkligen motion. Jag hade inte kommit ut om vi inte hade honom. Och forskning visar att människor som har husdjur oftare känner en trygghet och att det är viktigt med beröring, att vara nära dem.

När Nanne drabbades av bröstcancer 2006 var det ett tungt besked. Hon fick operera bort en bit av bröstet och strålbehandlades. Trots att det är 15 år sedan tänker hon ibland på cancern, men sångerskan är otroligt tacksam över att forskning går framåt då det har räddat hennes liv.

– Jag går på kontroller och det finns ju alltid där i huvudet samtidigt som jag känner en enorm tacksamhet. Kampen mot cancer är självklar och det positiva är att det går framåt med forskningen, vi måste fortsätta kämpa.

Att hon valde att engagera sig i Datumlotteriet var ett naturligt val då Datumlotteriet är Prostatacancerförbundets och Bröstcancerförbundets eget lotteri. Nanne vet vikten av att samla in medel till förbunden som bidrar till forskning och stöttar både drabbade och anhöriga, bland annat.

– Vi har kommit så långt och det är fint och viktigt med alla kampanjer som görs för att få bukt med cancer.

Nu ser hon fram emot en fartfylld tid och har många järn i elden. Hon har börjat uppträda igen, när pandemin tillåtit det, och planerar att släppa ny musik med gruppen One More Time där maken Peter och sångerskan Maria Rådsten ingår.

– Vi vill släppa nytt, det är 25 år sedan vi gjorde något tillsammans. Och även om det stundtals är hektisk och mycket att göra i mitt liv så finns alltid Ripley som väntar på mig hemma.

 

Se filmen med Datumlotteriets ambassadör Nanne Grönvall och hennes lyckohund Ripley. 

Gå med du också

Ditt favoritdatum kan bli ditt turdatum!