Lotteriet som gör nytta

Marit Jenset, Bröstcancerförbundets generalsekreterare och Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet, tackar Datumlotteriets kunder för det stora överskottet. Foto: Malin Bondeson

Miljoner till kampen mot bröst- och prostatacancer!

Kampen mot bröst- och prostatacancer får ett tillskott på över sju miljoner kronor, tack vare förra årets överskott från Datumlotteriet. Det är pengar som bland annat går till forskning och kompetensutveckling av vårdpersonal.

Datumlotteriet ägs av Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet tillsammans. Överskottet går till verksamhetens stöd till drabbade, information om sjukdomarna till allmänheten och till den livsviktiga forskningen.

– I dag har vi mottagit 3 611 336 kronor från lotteriet. Det är en helt fantastisk summa. Pengarna kommer att bidra till forskning och utveckling för att bekämpa prostatacancer. Tack till alla er som deltagit, säger Olov Berggren, generalsekreterare Prostatacancerförbundet.

Bröstcancerförbundet fick motta exakt samma summa från lotteriets överskott.

– Det är en stor ära att ta emot överskottet från Datumlotteriet som går till Bröstcancerförbundets verksamhet, råd och stöd till de som drabbas av bröstcancer och till att uppnå vår vision att ingen ska drabbas av bröstcancer. Pengarna blir ett fantastiskt tillskott till vår verksamhet och till den framtida forskningen, säger Marit Jenset, generalsekreterare Bröstcancerförbundet.

Nordic Lotterys VD gläds också åt tillskottet till de båda förbundens viktiga arbete.

– Det är fantastiskt roligt att konstatera att Datumlotteriet genererade drygt sju miljoner kronor under förra året till Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet. Det är två engagerade förmånstagarorganisationer, med ändamål som berör både lottköparna och oss som har förmånen att få arbeta med lotteriet, säger Jonas Lindholm.

Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset tackar alla Datumlotteriets och Bonuslottens kunder för hjälpen till förbundet och dess viktiga arbete. Foto Malin Bondeson

Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset tackar alla Datumlotteriets och Bonuslottens kunder för hjälpen till förbundet och dess viktiga arbete. Foto Malin Bondeson

Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet. Foto: Malin Bondeson

Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet. Foto: Malin Bondeson

Nordic Lottery driftar lotteriet åt förbunden och vd:n Jonas Lindholm hade nöjet att överlämna överskottet. Foto: Malin Bondeson

Nordic Lottery driftar lotteriet åt förbunden och vd:n Jonas Lindholm hade nöjet att överlämna överskottet. Foto: Malin Bondeson

Sveriges vanligaste cancersjukdomar


Bröstcancer och prostatacancer är de två vanligaste cancersjukdomarna i Sverige. Varje år får över 18 000 personer någon av sjukdomarna vilket är mer än 31% av samtliga cancerfall. Sammanlagt lever ca 175 000 personer med diagnoserna.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Över 8 000 drabbas årligen i Sverige, mellan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Idag lever över 90 000 kvinnor som någon gång fått en bröstcancerdiagnos.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Varje år får ca 10 000 män sjukdomen och ca 2 500 dör. Över 85.000 män lever med diagnosen. Att prostatacancer är så vanligt är inte allmänt känt.

Allt fler lever längre med cancer. För att de som har bröstcancer eller prostatacancer ska kunna leva med livskvalitet behövs:

– Bättre diagnosmetoder för att upptäcka tidig sjukdom.

– Effektivare behandlingsmetoder.

– Åtgärder för att förlänga överlevnaden och minska dödstalen.

Överskottet går till Bröstcancerfonden hos Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet till forskning, kompetensutveckling av vårdpersonal, opinionsbildning och information till de som lever med bröst- eller prostatacancer.

 
Läs mer på www.bröstcancerförbundet.se och www.prostatacancerförbundet.se