< Tillbaka

Operationsdagen gav Ewa livet – och 300.000 kr

Ewa fick operera bort ena bröstet och den dagen räddades hennes liv – nu har samma datum gett henne en storvinst. 25.000 kronor i månaden i ett helt år. Foto: privat

Jag sneglade in i vinnarbrevet

Ewa har dubbla anledningar att fira. Det är 20 år sedan cancern i hennes bröst opererades bort – och hon har vunnit 300 000 kronor på Datumlotteriet. Lottnumret? Datumet för operationen!

Hon och 10-åriga dottern reste Gotland runt på en mysig semester när Ewa Söderstedt i Vällingby upptäckte ett nytt, slingrigt åderbråck på insidan av ena benet.

När hon kom hem ringde Ewa sjukvårdsupplysningen som bad henne söka vård direkt. Själva åderbråcket var inget farligt, men under fortsatta undersökningar upptäcktes ett flertal mindre cancertumörer i Ewas bröst.

– Det var en chock att plötsligt få veta att jag var allvarligt sjuk, säger Ewa som var mitt i livet med fem barn och heltidsjobb som arbetsterapeut.

Ewa opererades och fick genomgå en tuff cellgiftsbehandling.

– Värst av allt var att tappa håret. Efter cellgifterna fick jag ta anithormontablatter i fem år och sedan var jag färdigbehandlad, säger 67-åriga Ewa som minns den jobbiga tiden med illamående och oro.

Den 9 oktober 2022 var det 20 år sedan det sjuka bröstet opererades bort och i flera år har Ewa haft en lott med operationsdatumet.

– Jag minns inte hur jag fick kännedom om lotteriet, men fastnade för möjligheten att skänka pengar till cancerforskningen samtidigt som man har chansen att vinna en slant.

När vinnarbrevet landade i brevlådan förstod Ewa direkt att det var något speciellt. Brevet var handskrivet.

– Jag sneglade in i kuvertet och sa till min man Bosse att vi öppnar det tillsammans när vi dricker vårt 12-kaffe. När jag tagit del av brevet la jag fram det till Bosse som läste och utbrast ”oj, oj!” skrattar Ewa och säger att hon har vunnit mindre summor tidigare men det här var något extra - 25 000 kronor i månaden under ett helt år. Det blir 300 000 kronor sammanlagt.

– Den kvällen lagade Bosse en extra god middag och så firade vi med ett glas vin.

Ewa och Bosse har inte ännu bestämt vad de vill göra med vinstpengarna, men något kul ska det bli framöver. De har ju dubbla anledningar att fira!