Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

Rekord! Över 10 miljoner till Prostatacancerförbundet och Bröstcancerförbundet

 

Datumlotteriet gläds åt ett rekordstort överskott. Det går till Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet, som får dela på drygt 10 miljoner kronor. Pengarna används till stöd för drabbade och till forskning.

Årets överskott delades ut i samband med att lotteriets Jackpottvinnare fick snurra på hjulet. Det blev en tillställning där alla var vinnare.

– Vi på Bröstcancerförbundet är så glada för att få ta emot det här rekordstora överskottet i dag från Datumlotteriet. Det betyder jättemycket för oss och vår verksamhet, säger Marit Jenset, generalsekreterare för Bröstcancerförbundet.

Datumlotteriet ägs av Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet tillsammans. Överskottet går till verksamhetens stöd till drabbade, information om sjukdomarna till allmänheten och till den livsviktiga forskningen.

– Tillsammans med alla Datumlotteriets prenumeranter kan vi bekämpa bröstcancer, säger Marit Jenset och konstaterar att den som prenumererar på lotter och inte vinner ändå är med och stödjer en god sak.

Även Prostatacancerförbundets generalsekreterare jublar åt det rekordstora överskottet:

– 5 080 628 kronor vardera – det är helt fantastiskt! De här pengarna kan vi bland annat använda till utbildning, till att stötta de som fått diagnosen prostatacancer och till forskning. Ett stort tack till lotteriköparna för det jätteviktiga bidraget, säger Olov Berggren.

Entusiasmen delas av Kristin Bernhardsson, vd­ på operatörsbolaget bakom lotteriet, Lottericentralen, dotterbolag till Nordic Lottery.

– Vi är väldigt stolta och glada över att leverera överskott på rekordnivå – hela 10.160.536 kronor. Särskilt under ett år som fortsatt har präglats av pandemin. Det är tydligt att lotterikunderna, liksom vi på Lottericentralen, känner starkt för Bröstcancerförbundets och Prostatacancerföbundets viktiga arbete.

Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet, värdesätter varenda krona som kommer från Datumlotteriets kunder. Foto: Malin Bondeson

Olov Berggren, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet, värdesätter varenda krona som kommer från Datumlotteriets kunder. Foto: Malin Bondeson

Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset tackar alla Datumlotteriets och Bonuslottens kunder för hjälpen till förbundet och dess viktiga arbete. Foto Malin Bondeson

Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset tackar alla Datumlotteriets och Bonuslottens kunder för hjälpen till förbundet och dess viktiga arbete. Foto Malin Bondeson

Över 10 miljoner kronor är något att jubla över! Foto: Malin Bondeson

Över 10 miljoner kronor är något att jubla över! Foto: Malin Bondeson

Lotteriet som gör nytta!
Bröstcancer och prostatacancer är de två vanligaste cancersjukdomarna i Sverige. Varje år får över 18 000 personer någon av sjukdomarna vilket är mer än 31% av samtliga cancerfall. Sammanlagt lever ca 175 000 personer med diagnoserna.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Över 8 000 drabbas årligen i Sverige, mellan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Idag lever över 90 000 kvinnor som någon gång fått en bröstcancerdiagnos.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Varje år får ca 10 000 män sjukdomen och ca 2 500 dör. Över 85.000 män lever med diagnosen. Att prostatacancer är så vanligt är inte allmänt känt.

Allt fler lever längre med cancer. För att de som har bröstcancer eller prostatacancer ska kunna leva med livskvalitet behövs:

– Bättre diagnosmetoder för att upptäcka tidig sjukdom.

– Effektivare behandlingsmetoder

– Åtgärder för att förlänga överlevnaden och minska dödstalen.

Överskottet går till Bröstcancerfonden hos Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet till forskning, kompetensutveckling av vårdpersonal, opinionsbildning och information till de som lever med bröst- eller prostatacancer.

 
Läs mer på www.bröstcancerförbundet.se och www.prostatacancerförbundet.se