Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

Lotteriet som gör nytta!
Bröstcancer och prostatacancer är de två vanligaste cancersjukdomarna i Sverige. Varje år får över 18 000 personer någon av sjukdomarna vilket är mer än 31% av samtliga cancerfall. Sammanlagt lever ca 175 000 personer med diagnoserna.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Över 8 000 drabbas årligen i Sverige, mellan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Idag lever över 90 000 kvinnor som någon gång fått en bröstcancerdiagnos.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Varje år får ca 10 000 män sjukdomen och ca 2 500 dör. Över 85.000 män lever med diagnosen. Att prostatacancer är så vanligt är inte allmänt känt.

Allt fler lever längre med cancer. För att de som har bröstcancer eller prostatacancer ska kunna leva med livskvalitet behövs:

– Bättre diagnosmetoder för att upptäcka tidig sjukdom.

– Effektivare behandlingsmetoder

– Åtgärder för att förlänga överlevnaden och minska dödstalen.

Överskottet går till Bröstcancerfonden hos Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet till forskning, kompetensutveckling av vårdpersonal, opinionsbildning och information till de som lever med bröst- eller prostatacancer.

 
Läs mer på www.bröstcancerförbundet.se och www.prostatacancerförbundet.se


 

Rekordöverskott till kampen mot bröst- och prostatacancer!

Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet.  Foto: Greta Jenset Petrén

Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet. Foto: Greta Jenset Petrén

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.  Foto: Marie-Louise Hellberg

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet. Foto: Marie-Louise Hellberg

Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet har närmare nio miljoner skäl att glädjas. Årets överskott från Datumlotteriet och Bonuslotten är rekordstort! Pengarna går bland annat till forskning som räddar liv.

 

Lotteripengarna bidrar till att göra den livsviktiga cancerforskningen möjlig. Ett exempel är forskning som utvecklar nya och bättre metoder för bröstcancerscreening. Med hjälp av 3D-teknik och artificiell intelligens ska fler tumörer hittas i ett tidigt skede.

– Överskottet går också direkt till bröstcancerdrabbade kvinnor. Vi arrangerar Må bra-veckor med rehabiliteringsfokus för både färdigbehandlade kvinnor och för dem som lever med spridd cancer. Med pengarna kan vi också ge en guldkant till den som har det ekonomiskt kämpigt. Någon kanske behöver en ny baddräkt eller behöver tatuera in förlorade ögonbryn, säger Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset, som riktar ett stort tack till alla lotteriköpare.

– Det är tack vare alla de som har ett favoritdatum och prenumererar på lotterna som vi kan bidra till en bättre bröstcancervård. Vi är oerhört glada för det, säger hon.

Överskottet, som fördelas lika mellan förbunden, gör också nytta för forskning som ska förbättra prostatacancerbehandlingen.

I ett aktuellt projekt studerar forskare samspelet mellan cancer, celler och immunsystem. Syftet är att skapa ny behandling mot allvarlig prostatacancer som ännu inte är behandlingsbar.

– Vi har också bidragit till att det världsledande prostatacancerregistret NPCR utvecklat en patientjournal som både ger en tydlig översikt för patient och läkare och ett bra underlag för forskning, säger Göran Hellberg, som är generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.

De båda förbunden får 4 346 778 kronor var av Datumlotteriets överskott 2019. Det är pengar som går direkt in i verksamheterna.

– Kunderna uppskattar verkligen Datumlotteriet och att överskottet går till förmånstagarnas viktiga ändamål. Vi är oerhört glada och stolta över att ha Bröstcancerförbundets och Prostatacancerförbundets förtroende att driva deras lotterier. Extra roligt blev det i år när vi lyckades samla in ett rekordöverskott på nästan nio miljoner kronor till förbunden, säger Jonas Lindholm, VD Nordic Lottery.

 


 

Information från Bröstcancerförbundet:

Lysande lyssnare

Beate Johansson, stödperson på Bröstcancerförbundet. Foto: Emelie Asplund

Beate Johansson, stödperson på Bröstcancerförbundet. Foto: Emelie Asplund

Det var en slump att sjukvården upptäckte Beate Johanssons bröstcancer 1982. Hon hade hittat en knöl och under sommaren gjordes en biopsi, men svaret försvann. En läkare som behandlade henne för en annan sjukdom råkade hitta det i december.

En vecka senare opererades hon.

– Jag hade precis fått ned min mammas urna i jorden på kyrkogården och först tänkte jag: Snart ligger jag där själv. Jag trodde inte jag skulle få se mina två barn växa upp, berättar hon.

Vid den här tiden såg bröstcancervården helt annorlunda ut än i dag. Bara omkring hälften som fick diagnosen överlevde. Det fanns ingen allmän mammografiscreening, inga bröstkirurger, inga bröstcentrum.

I Hemmets journal läste hon om Bröstcancerförbundet och hon fick tag i ett nummer till Bröstcancerföreningen Johanna i Göteborg, den närmaste från hennes hem i Uddevalla, där hon mötte en stödperson.

BEATE JOHANSSON utbildade sig snart själv till stödperson och 1993 grundade hon föreningen Emelie i Uddevalla, där hon nu är ordförande. Hon har i flera decennier engagerat sig för bröstcancerdrabbade och några av medlemmarna har hon följt sedan föreningen startade.

Visst kan uppgiften som stödperson vara svår. Under åren har hon mött många människor och alla har inte överlevt. Ibland har hon blivit tvungen att följa även unga människor till slutet. Men det sker allt mer sällan – bröstcancervården har gjort enorma framsteg sedan hon själv fick sin diagnos. Nu överlever mer än åtta av tio drabbade i minst tio år efter diagnosen.

NU ÄR BEATE JOHANSSON 80 år och fortfarande frisk från cancer. Vid 74-års ålder föll hon som alla andra ur mammografiprogrammet, men det är inget som oroar henne, säger hon. Hon undersöker sig själv regelbundet, och uppmanar alla kvinnor att göra likadant.