Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

Lotteriet som gör nytta!
Bröstcancer och prostatacancer är de två vanligaste cancersjukdomarna i Sverige. Varje år får över 18 000 personer någon av sjukdomarna vilket är mer än 31% av samtliga cancerfall. Sammanlagt lever ca 175 000 personer med diagnoserna.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Över 8 000 drabbas årligen i Sverige, mellan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Idag lever över 90 000 kvinnor som någon gång fått en bröstcancerdiagnos.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Varje år får ca 10 000 män sjukdomen och ca 2 500 dör. Över 85.000 män lever med diagnosen. Att prostatacancer är så vanligt är inte allmänt känt.

Allt fler lever längre med cancer. För att de som har bröstcancer eller prostatacancer ska kunna leva med livskvalitet behövs:

– Bättre diagnosmetoder för att upptäcka tidig sjukdom.

– Effektivare behandlingsmetoder

– Åtgärder för att förlänga överlevnaden och minska dödstalen.

Överskottet går till Bröstcancerfonden hos Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet till forskning, kompetensutveckling av vårdpersonal, opinionsbildning och information till de som lever med bröst- eller prostatacancer.

 
Läs mer på www.bröstcancerförbundet.se och www.prostatacancerförbundet.se


 

Rekordöverskott till kampen mot bröst- och prostatacancer!

Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet.  Foto: Greta Jenset Petrén

Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet. Foto: Greta Jenset Petrén

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.  Foto: Marie-Louise Hellberg

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet. Foto: Marie-Louise Hellberg

Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet har närmare nio miljoner skäl att glädjas. Årets överskott från Datumlotteriet och Bonuslotten är rekordstort! Pengarna går bland annat till forskning som räddar liv.

 

Lotteripengarna bidrar till att göra den livsviktiga cancerforskningen möjlig. Ett exempel är forskning som utvecklar nya och bättre metoder för bröstcancerscreening. Med hjälp av 3D-teknik och artificiell intelligens ska fler tumörer hittas i ett tidigt skede.

– Överskottet går också direkt till bröstcancerdrabbade kvinnor. Vi arrangerar Må bra-veckor med rehabiliteringsfokus för både färdigbehandlade kvinnor och för dem som lever med spridd cancer. Med pengarna kan vi också ge en guldkant till den som har det ekonomiskt kämpigt. Någon kanske behöver en ny baddräkt eller behöver tatuera in förlorade ögonbryn, säger Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset, som riktar ett stort tack till alla lotteriköpare.

– Det är tack vare alla de som har ett favoritdatum och prenumererar på lotterna som vi kan bidra till en bättre bröstcancervård. Vi är oerhört glada för det, säger hon.

Överskottet, som fördelas lika mellan förbunden, gör också nytta för forskning som ska förbättra prostatacancerbehandlingen.

I ett aktuellt projekt studerar forskare samspelet mellan cancer, celler och immunsystem. Syftet är att skapa ny behandling mot allvarlig prostatacancer som ännu inte är behandlingsbar.

– Vi har också bidragit till att det världsledande prostatacancerregistret NPCR utvecklat en patientjournal som både ger en tydlig översikt för patient och läkare och ett bra underlag för forskning, säger Göran Hellberg, som är generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.

De båda förbunden får 4 346 778 kronor var av Datumlotteriets överskott 2019. Det är pengar som går direkt in i verksamheterna.

– Kunderna uppskattar verkligen Datumlotteriet och att överskottet går till förmånstagarnas viktiga ändamål. Vi är oerhört glada och stolta över att ha Bröstcancerförbundets och Prostatacancerförbundets förtroende att driva deras lotterier. Extra roligt blev det i år när vi lyckades samla in ett rekordöverskott på nästan nio miljoner kronor till förbunden, säger Jonas Lindholm, VD Nordic Lottery.

 


Information från bröstcancerförbundet

Ungefär ett år efter upptäckten av en liten knöl i ena bröstet somnade Malin in.

"Ensamheten är svår att beskriva"

En berättelse av änkemannen Marcus

"En sensommardag 2012 hade min fru Malin och jag ankrat för natten i en vik nära Marstrand. Vi satt i sittbrunnen i den stilla och varma augustikvällen. Barnen var hos morfar och mormor och vi hade all tid i världen att tala om vår segling till Brasilien som vi planerade att genomföra om två år. Då i förbifarten säger Malin att hon har upptäckt en liten knöl i sitt ena bröst. En liten knöl, som kanske bara var en svullen körtel och säkert skulle försvinna av sig själv.

Försvann gjorde den inte och den lilla knölen skulle komma att förändra våra liv i grunden. Drygt ett år efter den underbara augustikvällen, efter veckors vakande vid Malins sjukbädd var jag ensam förälder till en 8-åring och en 11-åring. Den ensamheten som drabbade mig är svår att beskriva och den smärta att se mina barns förtvivlan över förlusten av sin mamma, är svår att förstå.

Samtidigt alla tankar om att barnen bara hade mig kvar, skulle jag klara att fylla tomrummet efter mamma och ge dom en uppväxt som var värd att titta tillbaka på?

Familjens segling till Brasilien med Malin kan aldrig bli av. Men jag och barnen gjorde senare en livsresa bara vi ut på Atlanten och till Azorerna."


Information från Bröstcancerförbundet

4 frågor – till Marit Jenset, Bröstcancerförbundets generalsekreterare.

 

Hur ser läget ut med bröstcancer i Sverige idag?

– Nära 8000 kvinnor och 60 män per år i Sverige får bröstcancer. Vi är därmed många som vet hur det är att leva med en bröstcancerdiagnos, antingen som drabbad eller närstående. Två av tre fall upptäcks vid en mammografi undersökning. Det är viktigt med tidig upptäckt och därför jobbar vi kontinuerligt för att fl er kvinnor ska gå på sin mammografi när de blir kallade och däremellan själva undersöka sina bröst regelbundet.

Vad är Bröstcancerförbundet?

– Bröstcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar enbart på bröstcancer. Vi grundades 1982 av bröstcancerdrabbade kvinnor. Idag är vi organiserade med 33 bröstcancerföreningar runtom i landet och vi har 11 000 medlemmar. Vi höjer rösten för brösten så att fl er överlever bröstcancer och för att forskning ska nå nya framsteg.

Vart går pengarna som samlas in?

– För att nå visionen om att ingen ska drabbas av bröstcancer stödjer vi patientnära bröstcancerforskning och de som har drabbats av sjukdomen, patienter och närstående. Vi bedriver också informationsarbete och opinion i bröstcancerfrågor.

Samlar ni in pengar enbart i oktober?

– Oktober är den internationella bröstcancermånaden och då säljs det rosa bandet och mycket insamling via privatpersoner och företag sker. Men vi samlar in alla månader om året – vi är alltid rosa!

 

Publicerat 23 mars 2020