Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

Lotteriet som gör nytta!
Bröstcancer och prostatacancer är de två vanligaste cancersjukdomarna i Sverige. Varje år får över 18 000 personer någon av sjukdomarna vilket är mer än 31% av samtliga cancerfall. Sammanlagt lever ca 175 000 personer med diagnoserna.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor. Över 8 000 drabbas årligen i Sverige, mellan 5 och 10 procent av fallen beror på ärftlighet. Idag lever över 90 000 kvinnor som någon gång fått en bröstcancerdiagnos.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen. Varje år får ca 10 000 män sjukdomen och ca 2 500 dör. Över 85.000 män lever med diagnosen. Att prostatacancer är så vanligt är inte allmänt känt.

Allt fler lever längre med cancer. För att de som har bröstcancer eller prostatacancer ska kunna leva med livskvalitet behövs:

– Bättre diagnosmetoder för att upptäcka tidig sjukdom.

– Effektivare behandlingsmetoder

– Åtgärder för att förlänga överlevnaden och minska dödstalen.

Överskottet går till Bröstcancerfonden hos Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet till forskning, kompetensutveckling av vårdpersonal, opinionsbildning och information till de som lever med bröst- eller prostatacancer.

 
Läs mer på www.bröstcancerförbundet.se och www.prostatacancerförbundet.se


 

Rekordöverskott till kampen mot bröst- och prostatacancer!

Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet.  Foto: Greta Jenset Petrén

Marit Jenset, generalsekreterare på Bröstcancerförbundet. Foto: Greta Jenset Petrén

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.  Foto: Marie-Louise Hellberg

Göran Hellberg, generalsekreterare på Prostatacancerförbundet. Foto: Marie-Louise Hellberg

Bröstcancerförbundet och Prostatacancerförbundet har närmare nio miljoner skäl att glädjas. Årets överskott från Datumlotteriet och Bonuslotten är rekordstort! Pengarna går bland annat till forskning som räddar liv.

 

Lotteripengarna bidrar till att göra den livsviktiga cancerforskningen möjlig. Ett exempel är forskning som utvecklar nya och bättre metoder för bröstcancerscreening. Med hjälp av 3D-teknik och artificiell intelligens ska fler tumörer hittas i ett tidigt skede.

– Överskottet går också direkt till bröstcancerdrabbade kvinnor. Vi arrangerar Må bra-veckor med rehabiliteringsfokus för både färdigbehandlade kvinnor och för dem som lever med spridd cancer. Med pengarna kan vi också ge en guldkant till den som har det ekonomiskt kämpigt. Någon kanske behöver en ny baddräkt eller behöver tatuera in förlorade ögonbryn, säger Bröstcancerförbundets generalsekreterare Marit Jenset, som riktar ett stort tack till alla lotteriköpare.

– Det är tack vare alla de som har ett favoritdatum och prenumererar på lotterna som vi kan bidra till en bättre bröstcancervård. Vi är oerhört glada för det, säger hon.

Överskottet, som fördelas lika mellan förbunden, gör också nytta för forskning som ska förbättra prostatacancerbehandlingen.

I ett aktuellt projekt studerar forskare samspelet mellan cancer, celler och immunsystem. Syftet är att skapa ny behandling mot allvarlig prostatacancer som ännu inte är behandlingsbar.

– Vi har också bidragit till att det världsledande prostatacancerregistret NPCR utvecklat en patientjournal som både ger en tydlig översikt för patient och läkare och ett bra underlag för forskning, säger Göran Hellberg, som är generalsekreterare på Prostatacancerförbundet.

De båda förbunden får 4 346 778 kronor var av Datumlotteriets överskott 2019. Det är pengar som går direkt in i verksamheterna.

– Kunderna uppskattar verkligen Datumlotteriet och att överskottet går till förmånstagarnas viktiga ändamål. Vi är oerhört glada och stolta över att ha Bröstcancerförbundets och Prostatacancerförbundets förtroende att driva deras lotterier. Extra roligt blev det i år när vi lyckades samla in ett rekordöverskott på nästan nio miljoner kronor till förbunden, säger Jonas Lindholm, VD Nordic Lottery.

 


 

Information från Prostatacancerförbundet:

Slår ett slag för modern manlighet

Mustaschkampen är Prostatacancerförbundets kampanj som bidrar till forskning, utveckling, bättre vård och ökad kunskap om prostatacancer.

Två av årets ambassadörer är Anna Benson och Martin Szepczynski. Anna är entreprenören som tagit fram ett eget varumärke, By Benson. Hon har även författat böckerna Blå Kokböckerna I och II till förmån för Mustaschkampen.
– Få män talar om sin hälsa och sitt mående idag, det vill jag ändra på. Svårigheterna att prata om sjukdomar medför att många män undvikit att ta till sig informationen att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och att kan botas vid tidig upptäckt, säger Anna Benson.
Martin Szepczynski är crossfit-tränande entreprenören som förra året medverkade i flertalet filmer som handlade om Mustaschkampens viktigaste frågor.
– Mustaschkampen och budskapet ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Alla män över 50 bör ta PSA-prov! Dags att prioritera hälsan och livet, säger Martin Szepczynski.
En undersökning från SSI med 1 000 män visar på att var tredje man i Sverige har svårt att sätta ord på sina känslor. Anna och Martin vill som ambassadörer göra en insats i kampen mot prostatacancer och inspirera män att våga prata om sitt mående och om känslor.

 

 

Foto: Magnus Ragnvid och Tim Carlberg.

Foto: Magnus Ragnvid och Tim Carlberg.