Tillbaka

Revolutionerande forskningsresultat

Prostatacancerförbundet
Som prenumerant i Datumlotteriet är du med och bidrar till att Prostatacancerförbundet har möjlighet att stödja många avgörande forsknings- och utvecklingsprojekt varje år.

Maréne Landström, professor i klinisk patologi vid Umeå universitet, har tillsammans med sina kollegor tagit fram ett nytt läkemedel som i framtiden skulle kunna hindra prostatacancer från att spridas till skelettet. Om utvecklingen går som forskarna hoppas kommer många män med en dålig prognos att kunna bli cancerfria.

Viken betydelse har stödet från Prostatacancerförbundet haft för din forskning?

– Vi kan inte behålla de duktiga forskare vi har i gruppen om vi inte kan betala löner till dem. Utan stödet från Prostatacancerförbundet skulle vi inte ha kommit så här långt. Det spelar ju ingen roll hur spännande preliminära data man har fått i sina inledande experiment om man inte har råd att genomföra de uppföljande försöken i laboratoriet.

Du kan läsa hela intervjun med Maréne Landström, samt andra uppföljande forskningsintervjuer på Prostatacancerförbundets hemsida: prostatacancerforbundet.se/forskning/