Tillbaka

Hon har belönats med bröstcancer-Sveriges finaste utmärkelse

Professor Yvonne Brandberg
Bröstcancerförbundet
Professor Yvonne Brandberg har under hela sitt forskarliv lyft de psykosociala aspekterna av diagnos och behandling av bröstcancer. Nu uppmärksammas hon för sitt arbete där hon lagt ett stort fokus vid att vården ska uppmärksamma hela människan, inte bara tumören. Yvonne Brandberg, professor, psykolog och forskningsledare vid Karolinska Institutet, är en välförtjänt mottagare av Bröstcancerförbundets Utmärkelse 2022.

– Att få ett erkännande från patienternas egen organisation är extra speciellt när man, som jag, i decennier verkat för att i alla lägen lyfta patienternas perspektiv, berättar Yvonne Brandberg.

Yvonne tilldelats Bröstcancerförbundets Utmärkelse 2022 för ”sin långvariga och enträgna forskning där fokus ligger på att undersöka och förbättra människors upplevelser och erfarenheter av bröstcancervården”. Motiveringen betonar också att hennes studier är ett viktigt och patientnära komplement till annan bröstcancerforskning eftersom de handlar om patienters livskvalitet.

– Jag känner mig stolt och hedrad, säger Yvonne Brandberg. Utmärkelsen har stärkt mitt yrkesmässiga självförtroende.

Stort tack till er, Datumlotteriets prenumeranter, för ert bidrag till bröstcancerforskning och stöd åt drabbade. Tillsammans bekämpar vi bröstcancer!