Läs om spel, risker och självavstängning HÄR

Vi ska njuta av livet!

 

Barnen kommer alltid i första hand för 73-åriga Marita. Hon är världsförälder, har fyra egna barn och ett barnbarn. När yngsta dotterns födelsedatum gav henne Jackpottvinsten är det givet att pengarna ska delas med barnen.

 

När det var dags för Datumlotteriets Jackpottvinnare Marita Tysk att dra ett vinnarkuvert hade hon strategin klar. Hon skulle inte räkna, utan bara snabbt dra ett av de hundra kuverten!

Sedan öppnade jag det sakta, sakta och blev så överraskad och glad när det visade sig att jag vunnit 900 000 kronor. Det är 400 000 kronor mer än jag var garanterad. Min man Göran är inte den som tappar fattningen i första taget, men han kramade om mig rejält, skrattar den lyckliga vinnaren.

Även om Maritas liv kantats av flera sjukdomar så har familjen varit förskonad från cancer, men det finns många i vänskapskretsen som drabbats. Det var det goda ändamålet som fick Marita att gå med i Datumlotteriet för drygt ett år sedan.

Jag valde min yngsta dotters födelsedatum, 860402, som lottnummer. Hon är mitt fjärde barn och föddes i samband med min 40-årsdag. Lina gjorde vår familj komplett, säger Marita Tysk och berättar att hon, maken Göran, de tre döttrarna och sonen är väldigt tajta.

Familjen har gått igenom flera svåra kriser, varav den senaste var bara för något år sedan när Marita drabbades av dubbelsidig lunginflammation och sepsis.

När jag vaknade på sjukhuset stod alla fyra barn med sina respektive runt min säng och då förstod jag hur allvarligt mitt tillstånd varit, säger Marita, som trots svårigheter inte är den som gräver ner sig. Tvärtom! Marita ser alltid positivt på tillvaron och säger att motgångarna lärt henne att sänka kraven och njuta mer av livet.

Hon och maken Göran bor i den lilla byn Norra Lundby, sedan många år. Här, nära Hornborgarsjön, växte familjens barn upp, på den lantgård Marita och Göran drev under många år.

Jag jobbade både som distriktssköterska och ansvarade för våra smågrisar. Barnen och deras kompisar älskade att hoppa i höet och vara med i ladugården, säger Marita.

Barnen, både egna och andras, är de som alltid legat närmast Maritas hjärta och hon är sedan många år också världsförälder via Unicef.

Jag brukar säga att det är tack vare barnen och Göran som jag haft kvar livsgnistan de gånger livet varit tufft.

Det var också maken Göran som stod vid hennes sida när det var dags att dra ett av hundra vinnarkuvert.

För Marita är det ingen tvekan om hur pengarna ska användas.

Jag ska ge alla barn en rejäl slant. Resten sätter jag in på kontot, som en trygghet för mig och Göran på ålderns höst. Vi ska också njuta av livet. Jag vill åka på spa och äta gott på någon fin restaurang.

Foto Malin Bondeson